Oud bruin:

25 maart 2017 hadden we een bierdegustatie met " oud bruin",

met bovenstaande uitgelezen biertjes.

Vlaams oud bruin, of kortweg oud bruin,  is een oud Belgisch biertype, afkomstig uit de provincie Oost-Vlaanderen.

De brouwwijze van een oud bruin-bier is eigenlijk zeer conventioneel, met die uitzondering dat sommige brouwers erg lange kooktijden in stand houden. Daardoor krijgt men een Maillard-reactie (melanoïdinevorming: complexe reactie tussen suikers en aminozuren bij verhitting), te vergelijken met een erg doorgedreven vorm van karamelvorming. Dat geeft een typische smaak in het bier, vooral te merken in de vroegere Rodenbach en destijds zeer typisch voor de bieren van Oudenaarde, meer bepaald Liefmans en Cnudde.
Na het brouwen volgt bij sommige bieren een lagering op eikenhouten vaten, voornamelijk de bieren die zich spiegelen aan het voorbeeld van Rodenbach. Bij deze vatlagering ondergaan de bieren een derde vergisting waarbij melkzuur gevormd wordt en in beperkte mate ook azijnzuur. Het bier rijpt verder en krijgt door de lange vatlagering een uitgebalanceerde zure smaak met veel hout.

 

Meer over oud bruin kan u hier bekijken